Wat is incontinentie ?

Informatie over incontinentie en bedplassen                                                                                Urine incontinentie bij vrouwen

 

      Wat is incontinentie ?

Wat is incontinentie?
Incontinentie is het ongewild verlies van urine en/of ontlasting. De meeste mensen met incontinentie hebben last van urine-incontinentie. De hoeveelheid urineverlies kan bij iedereen verschillen: een druppeltje, een scheut, een straal of zelfs een hele plas. Het komt op alle leeftijden voor, hoewel meer ouderen dan jongeren er last van hebben. Er zijn verschillende vormen van urine-incontinentie. We behandelen nu alleen stress- urine-incontinentie bij volwassenen, dat wil zeggen: ongewild urineverlies bij plotselinge drukverhoging in de buik, zoals bij opstaan, bukken, tillen, hoesten, lachen of sporten. Deze vorm van incontinentie komt voornamelijk voor bij vrouwen. Ook mannen kunnen er last van krijgen, maar dan meestal pas op hogere leeftijd en/of na een prostaatprobleem. Een andere vorm is bijvoorbeeld drang (urge) urine-incontinentie, ofwel ongewild urineverlies in samenhang met plotselinge, zeer sterke niet te onderdrukken plasdrang. 

                             

[Terug naar boven]

Welke types incontinentie zijn er ?

Er zijn drie vormen van incontinentie: druppelincontinentie, inspanningscontinentie en mengincontinentie. Daarnaast kan je last hebben van een overactieve blaas.

Druppelincontinentie
Vooral veel mannen hebben last van deze vorm van incontinentie. De oorzaak hiervan is meestal een vergrote prostaat. De plasbuis kan dan zo worden afgekneld, dat de urine zich in de blaas ophoopt dat het alleen nog druppelsgewijs naar buiten kan komen. Een operatie is in dit geval een mogelijke oplossing. Als druppelincontinentie het gevolg is van de slechte werking van de bekkenbodemspieren kunnen oefeningen helpen. Vrouwen waarbij een vergroting van de eierstokken of de baarmoeder optreedt of die een zeer sterke blaasverzakking hebben kunnen ook last van druppelincontinentie krijgen. Maar de meest eenvoudige oorzaak van incontinentie is dat de sluitspier niet goed werkt, waardoor die steeds een beetje open blijft staan.

Inspanningsincontinentie
Inspanningsincontinentie komt vaak voor bij vrouwen die kinderen hebben gebaard. De sluit- of bekkenbodemspieren werken dan niet meer voldoende. Het treedt op bij een plotselinge toename van de druk in de onderbuik die zich voordoen als iemand moet hoesten, niezen, lachen e.d. Maar ook bevallingen, hormonale veranderingen in de overgang en enkele gynaecologische operaties kunnen oorzaken zijn.

Mengincontinentie
Deze vorm van incontinentie kent een combinatie van kenmerken van zowel aandrang-incontinentie en stressincontinentie. Deze problemen komen vaak in combinatie voor, maar moeten elk afzonderlijk worden behandelt.

Overactieve blaas
Een overactieve b